10 Şubat 2009 Salı

Miyop

miyopluk
5 metreden daha uzağı yeteri kadar görememeye miyopluk denir. Nedeni, göz kaslarının yorulmuş ve kuvvetlerini kaybetmiş olmasıdır. İrsi olanları da vardır

astigmatlık
Göz yuvarlağı çaplarının düzensiz olması sonucu ortaya çıkan bir çeşit göz bozukluğudur. Hasta; noktaları bir çizgi halinde görür. Çoğunlukla doğuştandır. miyopluk veya hipermetroplukla beraber de görülebilir. Bazı astigmatlar, baş ağrılarından da şikayet ederler. Tedavi için doktorun vereceği gözlüğü kullanmak gerekir.

Miyopi Nedir?

Cisimlerden gelen ışınların retinaya yerine retinanın ön kısmında odaklanmasıdır. Gözün ön arka eksen uzunluğunun normalden fazla olması, kornea tabakasının kırıcılığının normalden fazla olması ve bazı katarakt türleri miyopiye sebep olur.


Miyopi gelişimi kaç yaşında başlar, kaç yaşında durur?

Çoğunlukla okul çağlarında başlar ve yirmili yaşlarda durur. Bu kural hastaların çoğu için geçerli olsa da hepsi için geçerli değildir. Bazı miyopi tipleri doğuştan olabileceği gibi bazı kişilerde ilerleme yirmili yaşlarda durmayabilir. Genellikle otuzlu yaşlarda başlayan ve nadir görülen bir hastalık olan keratokonustaysa ilerleme hiç durmaz ve çok yüksek derecelere ulaşır.


Devamlı gözlük taksam ilerlemesi durur mu?

Bilinenin aksine gözlük takmak gözlük derecelerinizin ilerlemesini etkilemez. Kontakt lens kullanımı ve LASIK ameliyatı da ilerlemeyi durdurmaz.


Miyopinin belirtileri nelerdir?

En sık belirtisi uzağı görememektir. Yüksek derece miyoplar yakının da göremezler. Gözlerin kısarak bakılması da miyopik hastalarda sık görülen bir belirtidir.


Hipermetropi Nedir?

Cisimlerden gelen ışınların retina yerine retinanın arka kısmında odaklanmasıdır. Gözün ön arka eksen uzunluğunun normalden kısa olması, kornea tabakasının kırıcılığının normalden az olması hipermetropiye sebep olur.


Ne zaman başlar, ne zaman durur?

Hipermetropi genellikle küçük yaşlarda başlar ve ilerleyici değildir. Okul öncesi dönemde göz küresi büyümesini tamamlamadığından +3.00 dioptriye kadar hipermetropi görülebilir. Hipermetropi küçük yaşlarda başlamasına rağmen daha ileri yaşlarda belirti verebilir.


Belirtileri Nelerdir?

Küçük dereceli hipermetroplarda okuma sırsında baş ağrısı dışında belirti olmayabilir. Daha yüksek dereceli hipermetropilerde yakın ve hatta uzak görme sorunu olabilir. Çocuklarda tedavi edilmemiş hipermetropiye bağlı olarak içe kayma görüleilir.


Devamlı gözlük taksam ilerlemesi durur mu?

Bilinenin aksine gözlük takmak hipermetropi derecesini etkilemez . Kontakt lens içinde aynı şeyler geçerlidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder