2 Ocak 2009 Cuma

Burun ameliyatları


Estetik burun cerrahisi burunun şeklinin düzeltilmesi ve yüz ile uyumlu hale getirilmesidir. Eğer hastada burun tıkanıklığı da varsa estetikle birlikte tıkanıklığında düzeltilmesi gerekir. Rekonstrüktif, Rhinoplasty doğumsal bozukluk veya yaralanma sonucu oluşmuş şekil bozukluğunu düzeltmek için yapılır.

Ameliyat Öncesi Değerlendirme Rhinoplasty düşünen kişinin ilk ve en önemli adımı tecrübeli bir plastik cerrah seçmektir. Eğer doktorunu iyi seçerse bundan sonraki adımlarda düzgün gider. Burun yüzün en önde ve en çok dikkat çeken organı olduğu için buradaki en küçük bir hata dikkat çeker. Yapılan ilk ameliyatta bozuklukları düzeltmek kolaydır. Fakat ameliyattan sonra oluşan hataları düzeltmek zorlaşır. Bu nedenle ilk ameliyatta tecrübeli bir cerraha gitmek son derece önemlidir. Kişi cerrahi sonrası görüntü ve beklentilerini açık yüreklilikle tartışmalıdır. Burun ameliyatı için en erken yaş 16-17 yaşlarıdır,üst yaş sınırı yoktur. Önemli olan hastanın sağlık durumudur. İlk görüşme esnasında cerrah kullanılacak teknik,anestezi,ameliyatın nerede yapılacağı ve sonuçlar nasıl olacak gibi özel detayları açıklayacaktır.

Riskler Cerrahinin muhtemel tehlikeleri ve Rhinoplasty ile ilgili özel riskler hakkında bilgilendirilmiş olmanız gerekir. Görünümü düzeltmek amacıyla ilk uygulandığında ameliyat sonrası komplikasyonlar ( enfeksiyon. gibi) nadirdir. Kötü iyileşme ikinci ameliyatı gerektirebilir. Komplikasyon riski iyileşme döneminde cerrahın önerilerini dikkatle takip ederek azaltılır.

Operasyon Burun estetiği, burnun boyutlarını küçültmek,büyültmek ucunu yeniden şekillendirmek(inceltmek),burnun tümsekliğini azaltmak,üst dudak ile burun arasındaki kötü açıyı düzeltmek (burnu kaldırmak),geniş burun kanatlarının daraltılması, burun deliklerinin küçültülmesi ve burun yaygınlığının giderilmesi amacıyla uygulanır. Operasyon lokal anestezi ile yapılabilirse de ben bir özel hastanede genel anestezi ile yapmayı tercih ediyorum. Çünkü mükemmel sonuç alabilmek için hastanın ve operatörünün sakin ve ideal şartlarda olması gerekir. Operasyon 1 saat kadar sürer. Burun deliklerindeki kesilerden girilip burun ucundaki kıkırdaklar traşlanarak burun ucu inceltilir ve yeni şekli verilir. Eğer burunda tıkanıklık varsa(deviasyon- konka hipertrofisi) önce bu düzeltilir. Daha sonra burun sırtındaki kemik çıkıntısı törpülenir. Kıkırdaklar da törpülenen kemik seviyesinde traşlandıktan sonra yandaki kemikler de keski ile kesilerek burun inceltilir. Eğer gerekirse burun delikleri de küçültüldükten sonra burun içi mukozası katgüt ile dikilir ,tampon konduktan sonra burnun yeni şeklini korumak için alçı kalıp yapılır ve hasta uyandırılarak odasına çıkarılır.

Ameliyat Sonrası Devre Ameliyattan sonra hasta yarı oturur durumda gözlerinin üstüne buz koyularak yatırılır. Bu arada ağrı ve bulantı için gerekli ilaçlar serum içinden verilir. 4 saat sonra hastaya ağızdan sulu diyet başlanır.4,5 saat sonra ayağa kaldırılır.5-6 saatte taburcu edilerek evine yollanır. Eğer hasta arzu ederse o geceyi hastanede geçirebilir. Evde oturur pozisyonda istirahat etmesi ve buz tedavisi yapması fazla şişlik ve morluk oluşmaması için yararlıdır. Dr. Erol Kışlaoğlu tarafından yapılan ameliyatlarda tekniği nedeniyle fazla şişlik ve morluk görülmez. Ameliyat sonrası ilaçlarla kolayca geçen hafif bir ağrı olabilir. Burun tamponları 2 veya 3.günde çekilir. Burun alçısı ameliyattan 1 hafta sonra çıkarılır. Birkaç gün kağıt bant konur. Göz çevresindeki morarmalar ameliyatı takiben birkaç gün içinde solmaya başlar ve genellikle ikinci haftada kaybolur. Burundaki hafif şişlik yavaşça geriler. Estetik rhinoplastylerin çoğu burun içinden yapıldığından görülebilir yara izi yoktur. Sadece yöntem geniş burun kanatlarını daraltmayı gerektiriyorsa her iki burun kanadı kıvrımında zor fark edilir bir iz bırakacak kesi yapılır. Normal iyileşme,kesin sonucun fark edilmesi için zaman gerektiren yavaş bir süreçtir. Burnun son görünümünü haftalar,hatta aylar sürebilir. Düzelmenin derecesi, uygulanan düzeltici uğraşın kapsamına ve burnunuzun, kıkırdaklarınızın ve derinizin yapısına bağlıdır. Ameliyattan önce şekil bozukluğu ne kadar çoksa sonuç o kadar dramatiktir. Az bozukluk olan burunlarda fark da azdır. Uygun iyileşme için koşma, yüzme ve hatta öne eğilme gibi kan basıncını arttıran aktiviteler ilk 1 ay kısıtlanmalıdır. İşe geri dönme kararı kişinin şişlik ve rahatsızlık derecesine bağlıdır. Genellikle hasta 1 hafta sonra işine dönebilir. Burun alçısı çıkarıldıktan sonra morlukları örtmek için kozmetik malzemelerin kullanımına müsaade edilir. Morluklar geçinceye kadar güneşten koruyucu kremler önerilir. 1,5 ay gözlük kullanılmaz, bunun yerine kontakt lens takılabilir.

Rhinoplasty Sonrası Hasta Bilgi Formu SAYIN HASTAMIZ, Estetik burun ameliyatı geçirmiş bulunuyorsunuz. Bu ameliyatta izler tamamen burun delikleri içindedir. Burun kanadı küçültmesi yapılan bazı hastalarda kenarda çok ince dikiş hattı olabilir. Her ne kadar hiç yara görülmüyorsa da burun içinde önemli bir operasyon geçirmiş bulunmaktasınız. Burun içinde ve dışında şişlik,deride yer yer morluklar ve ender olarak gözde kanlanma olabilir. Bu morluklar 3 ile 7 günde yok olur. Morlukları önlemenin ve azaltmanın en iyi çaresi 48 saat devamlı buz uygulaması ve dinlenmedir.

Ameliyat Sonrası Bakım ve Gelişmeler Hakkında Bilgi 1.Ameliyat sonrası ilk 48 saatteki bakım

Gözler üzerine sürekli buz uygulanmalıdır

Baş yatağa 45 derece açı yapacak şekilde tutulmalıdır

Burun ucunda kan ve serum sızıntısı oldukça kirlenen burun ucu tamponu değiştirilmelidir.

Ameliyattan 6 saat sonra sıvı gıdalar alınabilir,bulantı olmazsa daha sonra yumuşak ve normal beslenmeye geçilebilir

2.Ameliyattan sonra kullanılacak ilaçların cinsi,miktarı ve süresi aşağıda belirtilmiştir. Cipro 500mg tablet......günde......2......kez.......1 adet (5 gün süre ile)
Aprol tablet......günde......3......kez.......1 adet (ağrı olduğu müddetçe)

Becozyme fort tablet......günde......3......kez.......1 adet (5 gün süre ile)

3.48 saat dolunca burun içindeki tamponlar alınacaktır. Ağrısız bir işlemdir. Tamponların çıkarılmasından sonra mukozada meydana gelen şişlik solunum yolunu kısmen kapatacağından burnunuzdan rahat nefes almanız hemen mümkün olmayabilir. Şişler indikçe nefes almanız rahatlayacaktır

4.Buz uygulaması kesildikten sonra gözlerin çevresinde oluşabilecek morluklar güneş ışınından korunmalıdır. Göz çevresindeki morluklar kızarık bölgeler üzerine önce en az 25 faktörlü güneş koruyucu sürülüp bunun üzerine morlukları kapatacak şekilde continuous Coverage CLINIQUE SPF II SÜRÜLMELİDİR. Morluklar iyice kaybolana kadar uygulama devam etmelidir. Aksi halde morluklar leke bırakabilir.

5.Tamponlarınız çıkarıldıktan sonra burnunuzun içini günde 5 kez sprey ile 2 kez pomat ile temizleyeceksiniz.

6.7 gün dolunca burun sırtındaki alçı kalıp,tarafımızdan çıkarılacak,derinin gerekli temizliği yapıldıktan sonra alçı yerine özel bir bant uygulanacaktır.Bu andan itibaren 5 hafta süre ile burun kemiklerini yakınlaştırıcı masaj yapmanız gerekecektir.7 ile 30.günler arasında burnunuzun içini günde 2 kez terramicine göz pomadı ile yağlayın ve q tips (pamuklu çubuklar) ile temizlik yapın.1 ay içinde sümkürmek sakıncalıdır.

7.Ameliyat olduğunuz günden itibaren 10 ila 12 günde bant çıkarılacak ve burnunuz tümüyle açık bırakılacaktır. Burun derisi tamamen açık bırakıldıktan sonra günde 2 kez alkolle veya alkollü tonik ile temizlenmelidir(yaklaşık 3 hafta).

8.Burnunuz tamamen açık bırakılmadan boy banyosu yapmanız alçı ve bant kalıplarını gevşeteceği için sakıncalıdır. Bu dönemde saçlarınızı yüzünüzü ıslatmadan (kuaför tipi),gövdenizi ise her zamanki gibi yıkayabilirsiniz.

9.Ameliyat sonrası ilk 3 ay içinde sırtüstü yatmalı,grip,nezle,soğuk algınlığını geçiren ziyaretçilerden sakınmalıdır.

10.İlk 45 gün gözlük takmanız sakıncalıdır.İkinci 45 günde hekiminizin bu lensleri yine hekiminize sorarak takmanızda mahsur yoktur.

11.Burun ve çevresindeki şişlikler 15 günde büyük oranda,45 günde gözle görülebilir bir şekilde ve 3 ayda %90 oranında inecektir.Bundan sonra gözle takip edemiyeceğiniz iyileşme 6 ay kadar sürecektir.Bu devrede burnun değişik taraflarında şişlikler olup geçecektir.Şişlerinizin bir an önce geçebilmesi için ilk 3 hafta içinde evde istirahat etmeniz,dolaşmalar sonrasında muhakkak sırtüstü yatarak şişliklerin geçmesine yardımcı olmanız,sürekli başınız önde çalışmalardan kaçınmanız gerekmektedir.

12.Morluklar genelde göz çevresinde oluşmakta ve bu dönemde direkt güneş ışığına çıkılmamalıdır. Aksi halde bu alanlarda kalıcı renk değişiklikleri olabilir. Bunun dışında güneşin burun ameliyatına hiçbir etkisi yoktur.

13.Gelişmelerin en iyi şekilde takip edilebilmesi için normal olarak 3 hafta,6 hafta,3 ay,6 ay ve 1 yıllık kontrollerinizi yaptırmalısınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder